GBB ARAMA KURTARMA EKİBİ YETİŞTİRECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrası evleri orta, ağır hasarlı veya yıkılmış olarak tespit edilen afetzedelerin şehir içi ulaşımını ücretsiz şekilde gerçekleştirmenin yolunu açtı.

Gündem Yayın: 11 Nisan 2023 - Salı - Güncelleme: 11.04.2023 11:39:18
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
104 okunma
Google News

Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Meclisi’nin Nisan Ayı Dönem Toplantısı’nın 1’inci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlığında Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meclisin gündemi afetzedeler oldu. Bu çerçevede konakladıkları yapılar orta, ağır hasarlı veya yıkılmış olarak tespit edilen vatandaşlara Özel Tam Kart uygulamasıyla 6 ay boyunca ücretsiz seyahat imkânı tanındı. 27 Şubat’ta devreye alınan bu uygulama sayesinde depremzedeler 31 Ağustos’a kadar ücretsiz olarak seyahat edebilecek.

Meclisin devamında GBB Genel Sekreteri Sezer Cihan, afet durum raporuna ilişkin yaptığı sunumda, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonucunda hasar alan ilçelerden Nurdağı ve İslahiye’de toplamda 4 bin 918 personelin bölgedeki çalışmalara devam ettiğini söyledi.

GBB Başkan Vekili Erdem Güzelbey ise Deprem Master Planı ve imar çalışmaları konusunda meclis üyelerine bilgi verdi. Bu çerçevede, Gaziantep’in farklı noktalarında zemin değerlerinin ölçümü için cihazlar kurduklarını aktaran Güzelbey, cihazın işleyişine ilişkin detayları paylaştı.

Toplantıda, 2. Başkan vekilliği, komisyon ve encümen seçimleri yapıldı

Milletvekilliği aday adaylığı için istifa eden GBB Eski Başkan Vekili Latif Karadağ’ın yerine 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 19. maddesi ile Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 5. Maddesi uyarınca meclis kararıyla GBB Başkan Vekili Erdem Güzelbey, 2. Başkan vekilliği görevine getirildi.

153 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda encümen ve komisyon üyeleri seçimi de yapıldı. Bu çerçevede bir yıl süreyle görev yapmak üzere Encümen Üyeliğine; Osman Toprak, Erdem Güzelbey, Halil Uğur, Mehmet Kesik ve Sabri Ateş seçildi.

Divan Katipliği Asil Üyeliğine de Ayşenur Mirkelam’ın yerine Mustafa Kaplan getirildi. Ayrıca mecliste; Plan ve Bütçe, İmar ve Bayındırlık, Ulaşım, Eğitim Kültür Gençlik ve Spor, Çevre ve Sağlık, Hukuk, Tarife, Turizm ve Estetik ve son olarak Kadın Erkek Fırsat Eşitlik komisyonlarının seçimleri yapıldı.

KONUT ÇALIŞMALARI EN HIZLI GAZİANTEP’TE BAŞLADI

Şahin, “Deprem Master Planı’nda artık sona yaklaşırken, 24 Ocak tarihinde hocalarımız ile birlikte Deprem Master Değerlendirme Toplantısı yapmıştık. Yapı stokunun hemen tespiti yapılması konusunda yol haritasının belirlenmesi noktasında mutabık olduk. 7,2 ve 7,4 şiddetine göre deprem senaryoları oluşturulacaktı ancak 12 gün sonra deprem felaketi yaşandığı için planın final bölümü gerçekleştirilemedi. Ancak Deprem Master Planı ile ilgili zemin etütleri ile ilgili hazırlanmış olan tüm dokümanlar, İslahiye, Nurdağı ve Gaziantep’te Çevre, Şehircilik Bakanlığının yeni konutların yerini belirlemesi noktasında büyük katkılar sağladı. Toplu konut hamlesinin en hızlı yapıldığı il Gaziantep oldu. Deprem Master Planı kapsamında yapmış olduğumuz zemin etüdü ile ilgili verileri Bakanlığa vermemiz ile olmuştur. Deprem Master Planı haricinde GBB olarak depremde zarar gören binaları göz önüne alarak, bitmemiş olan inşaatlarında değerlendirme yaptık. Oda başkanlarımız ile bu değerlendirmeleri birlikte yaptık. Yeni projeler yapılırken, yeni mevzuat ve esasları bir sonraki Meclis Toplantısında da belirlemiş olacağız” dedi.

 

 

GBB’DEN ARAMA-KURTARMA KARARI

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan GBB Başkanı Fatma Şahin, 6 Şubat tarihli Asrın Felaketinin geniş bir alanda etkili olduğunu söyledi.

 Şahin, “Arama-Kurtarma konusunda GBB olarak daha önce Japonlarla çalışmıştık. O kadar büyük bir alanda depremle karşı karşıya kalınca yaptığımız hiçbir çalışma, planlamanın tutması mümkün değildi. O nedenle bir karar aldık, biz özellikle teknik ekiplerimizi uluslararası sertifika programlarına katılmasını sağlayarak Arama-Kurtarma ekipleri olarak yetiştirmek istiyoruz. Meclis üyelerimizden, teknik arkadaşlarımızdan bu sertifika programına katılmak isteyen olursa biz hemen Japonlarla anlaşıyoruz, onların vereceği bu eğitimden kendi şehrimizde kendi kendimizi eğitmemiz gerekiyor. Dışarıdan gelenler olduğunda koordinasyonda çok zorlanıldığını gördük. Kendi bünyemizde arama-kurtarma eğitimi alan ekiplerimizin sayısını artırmalıyız. Sezer bey başkanlığında meclis üyelerimizden, teknik arkadaşlardan da sertifika programına dahil olmak isteyenlerin yönlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK BİR KIYAMET YAŞADIK!

Meclis Toplantısında deprem sonrasında yaşanan koordinasyonsuzluk ve arama-kurtarma eksikliği tartışma konusu oldu.

Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Şahin, “O gün tüm ekip arkadaşlarımız canla başla çalıştı. Osman bey ve Latif bey deprem bölgesinde kanalizasyon temizliği yaptı. Çok büyük bir deprem yaşadık, büyük bir kıyamet yaşadık. Deprem sabahı yaşadıklarımı bir ben bir de Allah biliyor. Üç dakika içerisinde evden çıktım, kısa süre içerisinde Nurdağı’na ilk giren araç Vali bey ile bizim aracımız idi. Tüm yollar kapanmış, deprem nedeniyle dağ parçalanmış. Sabaha kadar yol açmaya çalıştık” şeklinde konuştu. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.