DEVA Partili Ekmen, Sağlık Bakanı Memişoğlu'na soruyu yöneltti

DEVA Partili Ekmen, Sağlık Bakanı Memişoğlu'na şu soruyu sordu: Tarımın düzenli sağlık kontrolleri yapılıyor mu?

Siyaset Yayın: 19 Eylül 2024 - Perşembe - Güncelleme: 19.09.2024 14:50:00
Editör - dogus
Okuma Süresi: 5 dk.
51 okunma
Google News

 

BASIN BÜLTEN İ 19.09.2024                                                                              

 

 

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, mevsimlik tarımın sağlık alanında yaşayabileceğini Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na sordu Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi ' yle ilgili TBMM ' ye soru önergesi veren Ekmen, Sağlık Bakanlığının faaliyet alanları kapsamına giren genelgeyle ilgili Bakanlığın yaptığı çalışmaları sorarak,  “ Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması için Bakanlığınızca hangi  önlemler Alıntılandı mı? Bu kontrolün yerleşik olarak sağlanması için mobil sağlık ekipleri veya benzeri hizmetler var mı dedi. 

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi ni Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yönetim kuruluna katıldı. Genelge kapsamında Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun yanıt istemiyle TBMM Başkanlığına soru  önergesi veren Ekmen, Sağlık Bakanlığının s ö konusu genelge konusunda yürüttüğü salgınlar hakkında sorular sordu.

 

Sağlıkla ilgili sorunlar çözüm getirildi

Ekmen, mevsimlik tarım ekonomisinin çalışma koşullarının bütüncül bir şekilde ele alınması açısından geçmişteki bazı adımların atıldığını  hat ırlatarak ,  “ 2010/6 ve 2017/6 Başbakanlık genelgeleri ile yenilenebilir ve bu düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 27 Nisan tarihinde yayınlanan 2024/ 5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeni sistem güncellenmiştir. Bu genelge ile mevsimsellik değişimi seyahat, eğitim, sağlık, yaşam koşulları gibi birçok soruna ciddi çözümler getirdi.” tasarruf kullanıldı.

 

İşçiler, haklarından yeterince yararlanıyor mu?

Söz konusu genelgenin uygulamadığı eleştirilerin olduğunu söyleyen Ekmen, şöyle devam etti:

 

 “ Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve mevsimlik tarım işçileri bilgi gibi temeller, mevsimlik beslenme yaşam sistemi standartlarını içerirye ve ö nelik geniş kapsamlı düzenler içerir. Ancak bu düzenlemelerin sahada ne  aşırı ısınma ve mevsimsellik uygulamaları, bu haklardan yeterince faydalanıp faydalandığı konusunda kamuoyunda ciddi soru işaretleri mevcut.”

 

Ekmen, Bakan Memişoğlu'na 7 soru yöneltti 

Sorusu  üzerine Ekmen Sağlık Bakanı Prof.

 

1. Genelgenin 2. Maddesi gereğince, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Bakanlığınızca hangi projeler hayata geçirilmiştir? Bu olaylarda sorunlarda sorunlar nelerdir?

2. Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması için Bakanlığınızca hangi  önlemler alındı? Bu kontrolün yerleşik olarak sağlanması için mobil sağlık ekipleri veya benzeri hizmetler var mı ?

3. Mevsimlik tarım sektörünün ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanma oranları nedir? Bu masrafların sağlanması amacıyla Bakanlığı zca alına ek olarak var mıdı r?

4. Geçici yerleşim alanlarında sağlık işletimi için Bakanlığınız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında hangi birlik meclisi kurulmuş tur?

5. Genelgenin 13. Maddesi ile işleyişi Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantıya kurumunuzu temsilen katılacak Bakan birlikleri belirlenecek mi? Kurultayın ilk toplantısını yapmış mıydınız? Yapmış  ise alman izleme ve değerlendirme kararlarından Bakanlığınızı ilgilendiren çözümler nelerdir?

6. Genelgenin 12. Maddesi ile verilmesi gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına Bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir ?  Üzgünüm, verilen kurulların çalışmaları nelerdir?

7. Genelge bakanlık desteğinizce incelenip genelgeye göre yeniden bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştı ?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.