GAZİANTEP SEBZE KURUTMALIKLARI DÜNYA MUTFAKLARINDA

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep'in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi.

Kültür Yayın: 19 Eylül 2024 - Perşembe - Güncelleme: 19.09.2024 11:34:00
Editör - dogus
Okuma Süresi: 4 dk.
148 okunma
Google News

GAZİANTEP SEBZE KURUTMALIKLARI DÜNYA MUTFAKLARINDA

UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep'in geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi sebze kurutmalıkları, dünya mutfaklarının tercihi haline geldi. Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, kış ayları için imece usulü ile yürütülen sebze kurutmalıklarının hem kültürel miraslarının hem de ekonomik değer açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Geleneksel Türk mutfağında sebze kurutmalıklarının vazgeçilmez bir yeri bulunan kaydedici Akıncı, yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneşte kurutulması ile elde edilen bu sonlandırılan artık çeşitli ülke mutfaklarında lezzetleri ve yetiştirici özellikleriyle ön plana çıkarmayı ifade etti.

 

EVRENSEL DEĞER

Biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebze kuruluşlarının iç ve dış pazarlarda son yıllarda daha fazla rağbet görmeye özgürleşen Akıncı, “Eskiden sadece kışın evlerde tüketilmek üzere komşular arasında imece usulüyle çözülen bitkisel kurutmalıkları benzersiz lezzetleriyle evrensel bir değere dönüşüyor. Lezzetiyle ön plana çıkan Gaziantep kurutmalıklarına Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarındaki çeşitlerin de talep etmekte. Yerel ekonomiyi destekleyen, dünya mutfaklarına lezzet veren Gaziantep kurutmalıkları aynı zamanda zengin bir kültürel kullanımın yaşatılmasına da katkı sunuyor. Hazırlanmanın zorluğundan dolayı yardımlaşmayı kalıcı kurutmalık üretimin toplumsal bağlarında çeşitlilikte” diye konuştu.

Bugünkü kurutmalık üretiminin sebzeye katma değeri katan bir iş kolu haline dönüştüğünü aktaran Akıncı, bu durumun mevsimlik işçi istihdamına da katkı gösterilmesi dile getirildi.

 

COĞRAFİ AVANTAJ

Gaziantep'in bakanlığının sebze kurutmalıklarının tamamının rol üstlendiğine vurgu yapan Akıncı, “Gaziantep kurutmalıklarını benzerlerinden ayıran en önemli faktör, ana bölme konumundan çıkıyor. Yaz aylarında 40 derecelik sıcaklıklar ve düşük nem oranı, kurutmalıklar için son derece uygun bir ortam sağlar. Bu koşullar,Gaziantep kurutmalıklarının doğallığını ve lezzetini, uygun saklama koşullarında daha uzun süre korunmasına olanak tanıta” dedi.

 

BORSADA İŞLEM HACMİ

Gaziantep Ticaret Borsasında gören kurutmalık ürünlerle ilgili bilgiler veren Akıncı, 2023 yılında borsada ortalama 17 milyon TL'lik yaklaşık 15 milyon adet patlıcan, biber, kabak ve acur gibi çeşitli sebze kuruluşlarının işlemlerini yaptığını duyurdu.

Akıncı, hediyelik veya evlere özel yapımından dolayı kayıt belgesi alınamayan sebze kurutmalıkları da göz önüne alınmasında bu rakamın çok daha üst noktalarda olduğunu söyledi.

 

COĞRAFİ İŞARET

GTB Başkanı Akıncı kent asırlık lezzetleri arasında yer alan sebze kurutmalıkları için borsa olarak işaretleme tescil çalışmalarını da yürüttüklerini anımsatarak, şu ana kadar Antep Dolmalık Biber Kurusu, Antep Haylan Kabağı Kurusu ve Antep Kurulu Patlıcanına Gaziantep adına tescili aldıklarını sözlerine ekledi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.